Premia de Mar – municipi 1 de la #rutapatriota

Premia de Mar – municipi 1 de la ruta patriota

Premià de Mar és una vila i municipi de la comarca del Maresme. Se situa al litoral de la comarca —entre el Masnou, Vilassar de Mar i Premià de Dalt—, a uns vint quilòmetres al nord de la ciutat de Barcelona. Està inscrit a l’Associació de Municipis per la Independència.

L’actual Premià de Mar era antigament un petit barri mariner de Premià, que se segregà de l’actual Premià de Dalt (aleshores Sant Pere de Premià, o simplement Premià), l’any 1836. Sant Cristòfol fou el patró de la nova vila. La inauguració de la primera via fèrria entre Barcelona i Mataró, l’any 1848, va afavorir notablement el creixement del poble.

El nucli urbà inicial s’estengué en el transcurs de la carretera de Mataró (Camí Ral) i al voltant de l’actual carrer de Sant Antoni i de la plaça de l’ajuntament i l’església de Sant Cristòfol. Les antigues cases típiques premianenques (de les quals avui es conserven encara moltes al nucli antic) són construccions de façana blanca, de planta baixa i pis, amb una àmplia finestra amb reixa que dóna al carrer i generalment amb pati al darrere.

Cap a finals del segle xix i inicis del xx, Premià de Mar va patir la temuda plaga de la fil·loxera, que va fer desaparèixer totes les vinyes existents al poble. Posteriorment, començà a desenvolupar-se una important activitat industrial en el sectors tèxtil, metal·lúrgic i de la construcció, amb la implantació al poble d’algunes fàbriques importants com Lió, Can Za, La Propagadora de Gas o el Vapor Vell.

Després de la Guerra Civil, l’activitat del sector serveis va anar guanyant terreny, a mesura que Premià de Mar s’anava consolidant com un lloc d’estiueig. El Bellamar (juntament amb l’estació de tren de Premià de Mar) —de la línia R1 de Rodalia Barcelona (de Rodalies de Catalunya, Renfe)— fou, durant molt de temps, l’únic edifici que s’aixecà entre les vies i el mar. Era un local de restauració amb una discoteca, i tenia una petita platja de pagament. A començaments de la dècada dels 90 fou enderrocat, ja que violava la Llei de Costes. Avui només se’n conserva el nom de la platja.

A partir de finals dels anys seixanta, començà una extensió ràpida de la superfície urbanitzada, especialment cap a la banda de muntanya; fins a enllaçar amb els barris perifèrics de Premià de Dalt, al límit de l’autopista Barcelona-Mataró. També s’urbanitzà la popularment anomenada Gran Via (aleshores Avenida del 27 de enero) on es construïren edificis d’apartaments i de més d’alçada. Paral·lelament, en les zones més perifèriques, tocant a mar, proliferaren les construccions de torres d’estiueig i habitatges unifamiliars. Entre mitjans i finals dels anys 80, es van acabar d’edificar els dos extrems nord i sud del poble, coneguts com Can Pou i El Palmar, de tal manera que s’edificaren en el primer els instituts d’ensenyament secundari Serra de Marina i Cristòfol Ferrer.

És digne d’un especial esment el barri de Santa Anna – Tió. Situat a l’extrem nord de la ciutat, és un cas únic de barri amb doble gestió, atès que la meitat del qual pertany a Premià de Mar i l’altra meitat, a Premià de Dalt. La manca de comunicació amb els centres d’ambdós pobles i l’estigmatització com a barri de migració durant els anys seixanta, l’han fet mereixedor d’una especial atenció a la Llei de Barris de 2010.[1]

Demografia
Durant el primer terç del segle xx fou una petita població marinera, tèxtil (estampació) i un lloc tradicional d’estiueig. La població va augmentar considerablement a partir de 1960, i actualment té un important contingent d’immigració procedent del Magrib i de l’Àfrica subsahariana. El terme municipal és un dels més petits de Catalunya, i està urbanitzat en un 90% de la seva superfície. La immigració que ha rebut en l’última dècada prové, sobretot, del Marroc i de Gàmbia,[2] cosa que ha provocat un auge de l’islamisme a tot Premià,[3] amb una polèmica sobre la hipotètica construcció d’una gran mesquita que finalment no es va dur a terme.

https://premiademar.cat/
#rutapatriota

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.