La DÈRIA del Col·lectiu Eixarcolant!
Nou vídeo de la 3a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades. *Imprescindible visualitzar amb el so activat.
Eixarcolar: segons el Diec, “Acció d’arrencar les males herbes dels camps de conreu, de forma manual. Pràctica molt habitual abans de l’arribada dels herbicides” Una persona gran de la comarca afegeix “Ens passàvem hores eixarcolant els camps, però no et pensis pas que llençàvem les males herbes que arrencàvem! Moltes d’elles ens les guardàvem a les butxaques del davantal i ens les menjàvem al següent àpat, eren ben bones amanides amb oli i sal!”
Aquesta és precisament l’essència del Col·lectiu Eixarcolant. Aquella espècie que en un context és una mala herba que cal eliminar, en un altre context és una planta útil i important. Simplement cada planta ha de trobar el seu espai, sense que sigui oblidada ni menystinguda, però tampoc sense pretendre ser ni millor ni més important que cap altra. Les espècies silvestres, les varietats tradicionals, i els seus usos, han de ser recuperades i incorporades al dia a dia amb normalitat, sense anar en contra de res ni pretendre ser millors que cap altra. Simplement són una opció més que cadascú decidirà com i per a que utilitza, tenint clar però que la mateixa planta que al mig dels cereals és una mala herba en un altre espai pot ser una verdura deliciosa.
Gràcies per fer que Eixarcolar torni a ser una realitat!