Mató amb llet de cabra

Mató amb llet de cabra
– 2 litres de llet de cabra
– 60 g de suc de llimona
escalfeu la llet fins a 90 graus afegiu la llimona doneu un parell de voltes amb una cullera i deixeu reposar una estona.
Tot seguit coleu el cuall i el deixeu en un escurredor durant un parell d’hores per tal de que deixi anar tot el xerigot o suerum.
Un cop escurregut el porteu a la nevera tota la nit i l’endemà ja en podeu gaudir.
el podeu conservar a la nevera uns 4 dies com a molt.
Més val fer la quantitat justa que necessiteu per no haver de llençar res.
Amb aquess dos litres de llet de cabra en sortit 500 grams de mató.
El càlcul que he fet és de 16€ el kg de mató, no sé si és car o barato. però bo si que ho és.

“Els pagesos de la zona de Monistrol, Sant Cristòfol de Castellbell i Marganell, pels voltants de l’Abadia de Montserrat, tenien autorització per a pujar a vendre els seus productes al mercat diari que es feia a l’esplanada del monestir. Els visitant i peregrins que visitaven l’Abadia s’encarregaven d’estendre la fama de l’apreciat mató local.

El mató s’elabora amb llet sencera, històricament de cabra i actualment s’ha substituït pel de vaca, que es posava a bullir i es feia precipitar tota la proteïna de la llet per floculació, afegint-hi algun àcid (suc de llimona o vinagre) o un excés de sals de calci, aconseguint d’aquesta manera una textura terrosa i granulada amb tot el sabor de la llet sencera.

Les característiques principals del mató són el color clarament blanc, cap olor especial, el seu gust delicat i humit que recorda al de la llet i la textura flonja i suau, característiques que junt amb l’absència de sal, permeten infinitat de combinacions gastronòmiques.

Cal conservar-lo entre 2 i 5 graus de temperatura i s’ha de consumir abans de quatre o cinc dies.”
http://acrefa.com/formatge.php?for=1&id=24

Els sons de granja son els aplaudiments son de la BBC:

http://bbcsfx.acropolis.org.uk/?cat=animals&page=4

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.