Leonardo da Vinci o Lleonard della Rovere, per Jordi Bilbeny

La ponència consistirà a exposar a grans trets la biografia oficial d’En Leonardo da Vinci, per, tot seguit, indicar-ne els contrasentits i les dades biogràfiques irreconciliables amb d’altra informació que en tenim.

Veurem com el gran Mestre del Renaixement no va poder estudiar absolutament res abans dels 15 anys. Veurem la dificultat històrica que es pogués formar pictòricament en el taller d’En Verrocchio, que no era pintor, i la impossibilitat que en sortir d’aquest taller, ja fos enginyer militar i inventor de tota mena de maquinària bèl·lica. Veurem com, tot i ser el fill analfabet d’una pagesa analfabeta, té uns coneixements que només tenen els més selectes nobles i els prínceps més conspicus. Veurem les relacions que va tenir amb la casa reial de Nàpols i amb els descendents d’Alfons el Magnànim i el seu fill Ferrante, que el protegiran i li feren de mecenes. La seva relació amb Isabel d’Aragó, duquessa de Milà, és reconeguda de tothom. Veurem com les seves armes familiars són les barres catalanes, que llavors també eren les armes dels reis de Nàpols. I veurem com Cèsar Borja el tracta de “prestantíssim i dilectíssim familiar nostre”. Veurem com viu al Vaticà i pinta les muntanyes de Montserrat en diverses obres seves.

I, acte seguit analitzaré quin membre de la noblesa itàlica podia coincidir no pas amb el Lleonard dels textos arreglats per la censura, sinó amb el Lleonard de debò. De la confrontació de la informació creuada entre savi, militar, noble, membre de la família Borja i de la casa reial de Nàpols, relacionat amb el Vaticà i amb Montserrat en surt una figura: Lleonard Della Rovere, prefecte de Roma, gendre del rei Ferrante, oncle d’Isabel d’Aragó, nebot de Sixte IV i germà de Juli II, el qual va ser, durant el seu cardenalat, abat comendatari de Montserrat.

JORDI BILBENY

Escriptor i investigador. Cap de Recerca del Institut Nova Història. Últims llibres publicats: Totes les preguntes sobre Cristòfor Colom (2008); El dit d’en Colom : Catalunya, l’imperi i la primera colonització americana (1492-1520) (2010); Petit manual de la descoberta catalana d’Amèrica (2011). Els tres editats per “Llibres de L’Índex“, Barcelona.

Related Posts