Entrevista al president de la DO Penedès

És l’entrevista a Josep Maria Albet i Noya, el president de la Denominació d’Origen Penedès, parlant del ‘penedes wine’ i de com millorar les visites a aquesta zona.

– Què li recomanaria a un enoturista que vingui al Penedès?
– Hauria de visitar un celler on es destil·li passió. No que destil·li alcohol, ni es faci vi. A part de tot això, on es destil·li passió. On vinguis de la terra i arribis al final, no facis només un fragment. Hi ha molts cellers que fan només un fragment. Però realment on es respira l’esperit, la cultura i la passió del vi, és als cellers que transmeten aquesta passió. I això es transmet quan tens vinya, et fas el vi i el comercialitzes.
– Per tant, als enoturistes els hauríeu d’ensenyar la ‘passió’ del Penedès?
– Nosaltres, aquí a casa, ho intentem. Cada celler ho ha d’intentar a la seva manera. Penso que la gent apart de coneixements, busquem aquest feeling.  Des de petits ens agrada quedar-nos embadalits escoltant una història. Si el que te l’explica té feeling, que també es pot traduir per passió, és el més important, crec que més important que el conte en sí. Que la gent es quedi embadalida quan expliques alguna cosa que ha de ser veritat, no pot ser un conte. Pots posar salseta, afegir anècdotes… però és important que la gent vegi que els que ho estem fent, gaudim.
– Creu que els cellers que fan enoturisme tenen un bon relat?
– És la seva història! Però si la saps explicar bé … De vegades la nostra pròpia vida és ja una historia, però com és la nostra, la considerem normal. Si ho mirem des de fora, veurem que això és una pel·lícula. Si considerem transmetre això, els estem donant un audiovisual en directe d’una realitat que hi ha.
– Quin és el punt més fort per visitar el Penedès? historia, proximitat amb Barcelona, tradició, qualitat de vins i escumosos…
– Jo diría que tot. Tot suma. Estar prop de Barcelona ajuda molt, perquè és molt fàcil arribar-hi. No necessites un dia. Amb mig dia, pots venir i visitar un parell de cellers, dinar i tornar a Barcelona. I això és molt important. Ja voldrien altres zones de Catalunya tenir aquest avantatge… Però és tot. És de les zones de Catalunya amb millor clima, no hi ha gaire vent i això fa que els hiverns siguin molt suaus.
– Som a primers de febrer i no fa gens de fred al solet…
– Avui mateix he dinat a fora al carrer aquí a Sant Pau (d’Ordal). M’he assegut en una taula amb uns amics suïssos. És increïble. Vol dir que pots venir tot l’any: no cal esperar l’estiu ni la primavera. Això és molt important, també.
L’inesgotable Francesc Olivella, director de la DO Penedès li recorda que un dels punts forts és la història: 2.700 anys de tradició vinícola que es poden veure al jaciment de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès. El president de la DO sembla complagut. Els dos exhibeixen una bona relació. 
– 2.700 anys fent vi està molt bé per posar al Currículum…
-És que al Penedès tenim cellers i tenim tots els complements, com les visites al Museu del Vi de Vilafranca, el VINSEUM, o a la Font de la Canya, que és el bressol del vi de tot Catalunya, 2.700 anys d’història, que està aquí mateix, a un parell de quilòmetres (de Sant Pau d’Ordal). Tot això depèn molt de la persona, hi ha tantes possibilitats com enoturistes hi ha. Algú pot estar molt interessat només en el vi i voler cellers i prou. I segurament al seu grupet hi ha algú que està fins al capdamunt de cellers… Doncs convidar a coses per conèixer més la història del Penedès, que al final també et porta al vi. Perquè hem nascut amb el vi, creixem amb el vi i estem amb el vi. Sempre. Nedem amb vi.
– M’acaba de donar el titular: “Vingui al Penedès: nedem en vi.
– Però tenim moltes altres coses! Tinc pendent de promocionar i ho he parlat amb el director de la DO habilitar un avenc. En tenim 600. A les muntanyes del Garraf i de l’Ordal tenim 600 avencs que es pot baixar, algun fins a 700 metres de profunditat, que van per sota del nivell del mar. Doncs habilitar-ne un perquè fos visitable, com tenen molts països. És fantàstic. Dona una expressió del subsòl que tenim, perquè el subsòl diu molt del que hi ha a sobre. La sequera que tenim, que quan plou s’ho empassa tot avall pels forats que té la roca calcària. Poder entrar dintre i veure el que passa allà dins. Tenim més possibilitats encara per desenvolupar.

La nostra web: http://enoturista.cat/

———ESTEM A LES XARXES SOCIALS——

TWITTER:https://twitter.com/enoturistacat
INSTAGRAM:https://www.instagram.com/enoturista/
FACEBOOK:https://business.facebook.com/enoturi…
MAIL: info@enoturista.cat

Related Posts