Enllaç paral·leles II -Amb dos arcs de diferent radi – Tangències – Geometria plana

En aquest segon vídeo d’enllaç de rectes paral·leles treballarem a partir del procediment anomenat de “DILATACIÓ”, que ens serveix per fer tangents a circumferències quan no tenim cap punt de tangència a aquesta i no sabem el radi de la circumferència que busquem.

Per poder utilitzar aquest mètode necessitem tenir una circumferència, a partir d’aquesta, la reduïm a un punt, el seu centre i arrosseguem tots els elements donats a aquesta dilatació, fent una dilatació positiva o negativa depenent, desplaçant els punts de tangència en la direcció d’un radi, de la circumferència solució, que passa pel punt de tangència. El desplaçament és de longitud el radi de la circumferència reduïda a un punt.

En aquest vídeo treballem a partir de conèixer el radi de la circumferència petita, situada entre les dues rectes i un punt de tangència a l’altre recta.

En el pròxim vídeo, enllaçat al final, podreu veure un cas similar però la circumferència inicial és exterior a les dues rectes.

ÍNDEX DE CONTINGUTS
00:00 Què farem?
00:23 Esquema explicatiu del procés a seguir
01:35 DILATACIÓ: convertim una circumferència a un punt, el seu centre, i transformem la resta d’elements tenint en compte el seu radi
03:13 Tracem la circumferència coneguda i els punts de tangència als dos exercicis
04:17 Quina solució volem trobar en el primer cas? farem un canvi de sentit
04:53 En el segon cas farem una tangent exterior, mantindrem el sentit
05:54 Dos rectes de centre ens donen el centre de la solució buscada
06:06 Recorda, trobar els punts de tangència abans de fer l’enllaç
07:12 Escollir la solució a traçar.
07:47 Tracem les solucions
08:46 RESUM i conclusions del que hem treballat

Espero que aquests vídeos us siguin útils i si vols que en faci més subscriu-te, anima molt.

O si ja estàs subscrit recorda que si t’ha agradat aquest vídeo pots fer-m’ho saber amb un m’agrada i si vols rebre notificacions dels nous vídeos pots prémer la campaneta.

I si creus que hi ha alguna errada o vols suggerir alguna millora, t’agrairia que m’ho facis saber deixant un comentari.

Ens veiem pel canal.

Josep Iglesias

Leave a Reply

Your email address will not be published.