Les mines de Montdevà es troben al Prepirineu, a prop de l’Espai Natural Protegit dels Penya-segats de la Muga. Del nostre punt de partida hi ha la ruta que duu a les mines de Montdevà https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/mines-de-montdava-sant-llorenc-de-la-muga-94161706 tot i que, si voleu, podeu anar a veure les restes de la Reial Foneria de Sant Sebastià de la Muga: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/reial-foneria-de-sant-sebastia-de-la-muga-95900451.
Les mines es troben a la solana del Rimal, just al límit dels termes municipals de Sant Llorenç de la Muga i Maçanet de Cabrenys.
El mineral que es troba en aquesta zona ja era explotat a l’època romana. A final del segle XIX, la mina més rendible va ser l’Emilia (després de l’èxit es va anomenar Emilia Afortunada).
Les mines fa anys que estan abandonades i convenientment tancades. Només una resta oberta, però NO us recomanem que hi entreu. A més de la fauna i la flora que es troben al seu interior i que no convé malmetre ni espantar, hi ha un perill evident de caigudes i esfondraments. Per alguna cosa hem fet aquest vídeo!!!
El mineral que s’extreia era la calcopirita. El seu interès és doble o fins i tot triple, ja que se n’obté ferro i coure, a més de sofre. El seu color és groc, molt semblant a l’or. La seva alteració dóna lloc a minerals o deposicions de color verd o blau.
El nostre agraïment, pel seu assessorament, al Sr. Oscar Vergés, del Consorci Salines Bassegoda.
Webgrafia recomanada:
http://www.massanetdecabrenys.com/mines.html
https://mineratlas.com/location/197
Bibliografia:
Baig i Aleu, M. (2015) De la farga a l’alt forn. L’obtenció del ferro empordanès. Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos, volum 46.
Baig i Aleu, M. (2007) L’impacte de la Reial Foneria de Sant Sebastià de la Muga sobre els boscos empordanesos a finals del segle XVIII. Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos, p. 383-396,
Bareche, E. (2005) Els minerals de Catalunya. Grup mineralògic català
Mata, J.M. (1990) Els minerals de Catalunya. Ed. Institut D`Estudis Catalans
Roura Sabà, P. (1997) Quaderns de la Revista de Girona, núm. 71. Ed. Diputació de Girona/Caixa de Girona.
Vidal Carreras, L.M. (1882) Reseña de las minas de cobre y de hierro de la montaña de Montdevá (provincia de Gerona), precedida de una noticia sobre la riqueza mineral del Valle de la Muga. Barcelona: Imp. Ramírez.