EL CINEMA DELS ANYS VINT A VALÈNCIA

Als anys vint, el cinema als Països Catalans es va consolidar definitivament com a espectacle popular i el mercat es va veure envaït pels films nord-americans, que van implantar l’star system. La fi de l’època daurada del cinema barceloní, provocada per l’acabament de la I Guerra Mundial, es veurà compensada per l’augment de la producció a València , que arribarà a produir més que Barcelona.
Aquest documental ofereix una panoràmica sobre els directors, operadors i actors que dignificaren el cinema valencià, entre ells, Maximilià Thous, Joan Andreu, Pepín Fernández, Mario Roncoroni i Hipòlit Negre. A Mallorca es realitzen els dos primers films argumentals de les Illes Balears: El secreto de la pedriza i Flor de espino. I a Barcelona destaquen Don Juan Tenorio, dels germans Baños, i el documental Gent i paisatge de Catalunya, de Josep Gaspar, un valuós retrat de la societat catalana de la década dels anys vint. Amb intervencions de Miquel Porter, Caterina Aguiló, Josep Antoni Pérez de Mendiola i Joan Francesc de Lasa.

FITXA TÈCNICA

Col•lecció: L’AUDIOVISUAL als Països Catalans
Títol: EL CINEMA DELS ANYS VINT (1920-19229)
Guió: Miquel Porter i Moix
Música: Joan Pineda
Realització: Agustí Espriu i Malagelada i Josep Oller i Varela
Durada: 38 minuts
Any: 2004
Premis: Premi al millor documental d’Arqueologia al “II Festival Internacional de cortos de ficcion y documentales de Arqueología y Patrimonio” de Carmona. Any 2004.

Related Posts