El dimarts 19 de juny a les 18h, a l’auditori del CCCB, va tenir lloc el retorn comunitari, en format #demoday, dels projectes finalistes de l’EDhack Raval. Així, s’ha fet el tancament del curs d’aquest projecte que començava el 30 de novembre amb la presentació oberta al barri.
Des del Grup d’Educació Comunitària de la Fundació Tot Raval i la Fundació Jaume Bofill hem creat una laboratori d’innovació per generar més i millors oportunitats educatives. S’han realitzat jornades, tallers, itineraris i una gran hackató amb 138 persones!
Durant els darrers 2 mesos els 23 EDhackers finalistes de la hackató han participat en un acompanyament intensiu (#EDhackSprint) per desenvolupar els seus projectes educatius. Han seguit aprenent en grup, enriquint les propostes i arrelent al barri del Raval.
L’acte va constar de 5 blocs:
• Ponència marc: la diversitat com a motor d’innovació , a càrrec de Genís Roca (Soci-President de Roca Salvatella i jurat de l’EDhack Raval). Ens agradaria destacar el concepte d’ “antidisciplinarietat”: no és tan important qui ets, quins títols tens i d’on vens, sinó que saps fer i que aportes a la comunitat. Un segon concepte és el d’aprenentatge a través de la xarxa. Ets la xarxa que saps teixir. Per tant, no és tant rellevant allò que saps, sinó allò que la teva xarxa que tens sap i que per tant tu pots aprofitar i connectar.
• Presentació del procés de creació de solucions comunitàries als reptes educatius: l’EDhack Raval, a càrrec de:
o Gala Pin (Regidora del Districte de Ciutat Vella).
o Òscar Esteban (Director Fundació Tot Raval).
o Ismael Palacín (Director General Fundació Jaume Bofill).
• Presentacions dels projectes realitzats pels EDhackers participants a l’acceleradora (#EDhackSprint) en format #demoday:
o Projecte 1: #ravalopenaps és una plataforma que acompanya els projectes d’ aprenentatge-servei per a personalitzar les experiències educatives.
o Projecte 2: #vol és un projecte que vol reduir l’abandonament escolar a través de la mentoria, amb una visió positiva i apoderadora.
o Projecte 3: #enfortimfamílies és una comunitat de famílies que connecten i s’ajuden per estar en xarxa entre elles i amb els recursos del barri.
o Projecte 4: #appaiendavant és una eina digital per treballar l’orientació a l’etapa de secundària obligatòria.
o Projecte 5: #affar és una plataforma que vol acabar amb la segregació educativa al barri del #raval visibilitzant els projectes educatius singulars que existeixen i de nous.
o Projecte 6: #elmisteridelllibreblanc és una metodologia personalitzada, gamificada i deslocalitzada per estimular la motivació dels estudiants de 1r d’ ESO, i així, reduir l’abandonament.
• Taula rodona amb algunes de les persones protagonistes de l’EDhack Raval compartint la seva experiència i aprenentatges des dels diferents rols que van desenvolupar:
o Vanessa Cayuela (Coordinadora d’ entitat social i membre del grup impulsor de l’EDhack Raval)
o Edgar Iglesias (Professor i investigador i mentor de l’EDhack Raval)
o Jaume Fontal (Director de tecnologia a Softonic i facilitador de l’EDhack Raval) [no va poder assistir a l’acte]
o Anna Pérez (Mestra i facilitadora de l’EDhack Raval)
o Aurelio Ruiz (membre d’AMPA i participant de l’EDhack Raval)
o Héctor Gardó (Impulsor de l’EDhack i cap de projectes a la Fundació Jaume Bofill)
• Expositor de projectes (marketplace) on els #EDhackers van poder presentar de tu a tu les seves iniciatives a totes les persones i entitats assistents, especialment les del barri del raval, on estem intentant arrelar els projectes de cara al proper curs 18-19.