COSTARJÀS, pla de Beret, Val D’Aran.

Ens trobem a la Vall d’Aran, concretament al pla de Beret.
L’excursió que proposem avui és fer una volta circular pels prats que envolten el pla de beret tot passant pel tuc del Costarjàs, un dels itineraris d’estiu que ofereix l’estació Baqueira-Beret.
La sortida comença des del telecadira del Blanhiblar, els mesos de juliol i agost està obert i en el mateix telecadira es pot comprar el bitllet, que pot ser d’anada o d’anada i tornada, dependrà del que vulguem fer. L’estació de baqueira beret proposa 4 itineraris, tots surten des de dalt del blanhiblar.
Nosaltres farem un tram de l’itinerari 3, el mirador de les roques d’en Macia, ja que la nostra intenció és arribar fins al tuc del costarjàs i baixar per l’aubaga de Gessa, tot seguint l’arriu de Barlongueta.
Un cop baixem del telecadira ens podem acostar al mirador del Blanhiblar, on podrem gaudir d’unes vistes espectaculars de la vall d’Aran.
Nosaltres comencem a caminar direcció nord, agafem la pista roques d’en macià que ens durà a l’inici de l’arrastre, a l’hivern ens puja fins al Costarjàs.
Per no pujar per la pista, el voragem camp a través seguint un petit corriol, que ens deixa veure unes vistes esplèndides del bonic poble de Bagergue amb Salardú al fons de la vall.
Des d’aquest punt, es poden copsar molt bé les aus de gran dimensions que vigilen atentes el descuit d’algun ratolinet despistat.
Seguint el corriol en direcció el Costarjàs, passarem per grans parts d’herba de gran bellesa i a poca estona passarem per unes basses on els animals aprofiten per veure aigua. Nosaltres fem una aturada i llencem pedres, el petits volen aprendre a fer-les rebotar per l’aigua.
Un cop reprenem la marxa, el camí agafa bastanta pendent i decidim sortir a la pista per facilitar l’ascens.
Un cop a la pista fem una aturada per menjar una mica i gaudir del paisatge, des d’aquest basant podem observar el pla de Beret amb el cim del Dossau i tuc de Beret enfront.
En poca estona acabem de remuntar el camí fins a dalt, el Costarjàs és a tocar, però no som els primers, ens trobem tot un seguit de vaques prenent la fresqueta de l’alta muntanya al límit del precipicio, són vaques amb esperit de cabirol.
Les vistes de d’aquest punt són magnífiques.
Arribem el Costarjàs, des del cim es veu el tuc de Parros, el cap dels closos i molts altres cims emblemàtics de la vall d’Aran.
Des del Costarjàs comencem a baixar en direcció al Tuc deth Miei, el vorajarem per l’aubaga de Gessa, tot seguint l’Arriu de Barlongueta.
Aquest tram del camí és molt agradable, el descens suau i progressiu fa que els més petits puguin córrer lliure i gaudir de l’alta muntanya.
Pel camí trobem una gran extensión de nabius, que fa impossible seguir avançant sense aturar-se cada dos per tres. Els més petits estan molt engrescats agafant aquest fruit tan bo, i proposen fer melmelada.
Un cop sortim dels nabius, arribem a l’arriu Barlongueta, des d’aquest punt començarem a enfilar a munt direcció sud per poder vorejar el tuc deth Miei i ja començar l’últim tram, dirección el pla de Beret.
Passarem per un bosc d’avets i pi negre i tot seguit ja veurem el pàrquing de Beret, no sense abans trobar una altra sorpresa, unes banyes d’algun cabirol, un regal pels més petits. Ja només queda anar baixant, nosaltres decidim deixar el camí i baixar camp a través, la baixada convida a fer-la recta tot gaudint del descens.
Una excursió fàcil, molt agradable i envoltat d’un entorn d’alta muntanya immillorable
Des del pla de Beret ens acomiadem.

TRACK WIKILOC
https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/baguerge-baguerge-81370152

INSTAGRAM
@excursionsambnens

Related Posts