Com perdre la por i superar les barreres del pensament crític a l’educació? Jaume Cela i Juli Palou

Fer del centre educatiu un espai viu, crític i fins i tot de conflicte (filosòfic) ens apropa a una concepció pedagògica molt rica, on els valors democràtics i empàtics inspiren i depassen transversalment els murs físics i mentals que parcel·len l’educació. Això tan valuós es troba encara ara molts impediments per formar part de la quotidianitat educativa dels nostres centres.

La clau de volta és el docent i la seva capacitat per sembrar una cultura de reflexió, llibertat i participació per afrontar temes significatius i actuals que connecten els aprenentatges amb realitats i contextos sobre els que s’ha d’actuar. Per tant, l’entorn ha d’entrar a l’aula, i les reflexions, idees i reivindicacions han de sortir de l’aula.

Entre tots, mirarem de donar resposta a algunes d’aquestes qüestions:

Quines són les principals pors i resistències a l’hora de portar el pensament crític a l’aula? Fins a quin punt són reals o són auto-censura?
Quines barreres es troben els centres i docents, i com les poden superar?
Quins són aquells temes que poden formar part dels diàlegs? Es pot parlar de tot? Quins són els grans temes oblidats per l’educació i que cal afrontar?
Quin rol i actitud ha de tenir el docent per crear una cultura crítica a l’aula? Des de quina posició ha de treballar el docent? Com resolem la tensió entre neutralitat i bel·ligerància?
Com aprofitar el conflicte com a una oportunitat d’aprenentatge i de cohesió de la comunitat educativa?
Com implicar la comunitat educativa i l’entorn a l’hora de reflexionar i crear col·lectivament?

Related Posts