Casa Beethoven: botiga musical de referència de diverses generacions de barcelonins i grans músics

La Casa Beethoven va ser fundada l’any 1880. No obstant això, la seva actual denominació l’adquiriria tres dècades després, Casa Beethoven s’anomena així des que el 1915, la va adquirir i rellançar el compositor i concertista Lluís Jordà Rossell.
La Casa Beethoven està situada a Barcelona, a la Rambla, just al costat del Palau de la Virreina. Es la botiga oberta de partitures musicals més antiga de Barcelona i de la península ibèrica i una de les més antigues d’Europa.
Des de la seva fundació sempre ha estat situada al mateix indret, tot i que la direcció del negoci ha passat per diverses mans: Guàrdia, Jordà, i els actuals Doncos.
Quan Casa Beethoven va ser fundada, Barcelona, havia fet la Revolució Industrial i havia traçat un ambiciós pla d’eixample urbanístic que la ressituava en la seva condició històrica de gran capital econòmica i cultural europea.
Precisament, aquesta seria una de les causes que impulsaria la creació de Casa Beethoven, inicialment casa Guàrdia. I la seva ubicació: els grans equipaments musicals de la ciutat es concentraven en aquest vial.
En l’actualitat, la botiga manté el seu aspecte original. L’exterior està format per una estructura de fusta amb un marc motllurat que encaixa dins l’obertura, arran de façana, amb un petit aparador situat a l’esquerra. I l’interior, es presenta com un petit temple de la música, que conserva el taulell original de fusta muntat sobre tres peus de ferro forjat i bona part de les lleixes de l’època iniciàtica.
Durant la seva centenària existència ha estat la botiga musical de referència de diverses generacions de barcelonins i, també, de grans músics com Enric Granados, Isaac Albéniz, Victòria del Àngels, Montserrat Caballé, Alicia de Larrocha, Josep carrerar, Frederic Mompou, Xavier Montsalvatge, Daniel Barenboim, Lluís Llach, Paco Ibáñez, Núria Feliu, Marina Rossell, o Chucho Valdés.
Casa Beethoven es un dels més destacats -i injustament mal coneguts- elements del patrimoni històric comercial de Catalunya.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.